Camera 4 Spital de la Pitești
12 Feb, 2024
Camera 4 Spital de la Pitești

Călăii şi-au stabilit sediul în camera 4 Spital. Era o cameră mare, în care puteau fi masați sute de oameni. Priciuri de lemn înconjurau camera, iar în centrul ei era un soi de ring numai bun pentru acțiunea reeducării.

Bătăuşii au început torturile fără un sistem, ci la cotonogeală, la distrugere. Se intra la tortură în „ture” de câte cinsprezece-douăzeci de victime, în mijlocul camerei, în timp ce ceilalți deținuți erau aşezaţi în „poziție de meditație” la marginea priciurilor, cu mâinile pe genunchi, fără drept de a se mişca ori de a vorbi. O parte din ciomăgaşi făceau razii în jurul priciului şi loveau crud orice abatere de la ordinele stabilite.

Ciomagaşilor li se spunea „domnule” şi „să trăiţi!”, iar victimele erau bandiți” şi erau înjurați, batjocoriți și înjosiți cu formulele cele mai murdare şi mai îngrozitoare. Pentru ca umilinţa să fie mai mare, erau dezbrăcați.

Noaptea dormeau numai cu fața în sus şi cu mâinile scoase afară din pătură, deoarece cei mai mulți au încercat să se sinucidă – dar dreptul la moarte era interzis. Se urmărea uciderea sufletească, pentru a se ajunge la ,,restructurarea” marxist-leninistă.

In prima perioadă, un grup de tineri deznădăjduiţi s-au aruncat cu mâinile şi capetele în ferestre, dar n-au reuşit să moară. După ce au fost vindecaţi de rănile căpătate au intrat în „tură”.

Majoritatea deținuților au intrat de mai multe ori în tură, căci se dovediseră încă „nesinceri”. În „tură” fiecare rezista după capacitatea sa, dar la o tortură nelimitată şi necontenită nimeni nu poate rezista la infinit.

 

Sursa:

Întoarcerea la Hristos Ioan Ianolide, pagina 91 , Editura Christiana, București, 2006

 

3 Comentarii

 1. Roșca Silvia-Petronela

  Sunt siderată de tot ce am citit despre torturile de la Pitești…
  In sufletul meu plânsul este necontenit in durerea fraților mei…

  Răspunde
 2. Mihai

  Ma bucur cu bucurie dumnezeiasca de aparitia acestui site.
  Ca unul care citesc tot ce prind despre sfintii inchisorilor comuniste, ca vizitator la Aiud sunt incantat sa aflu lucruri noi care ma atrag ca un magnet pe masura ce citesc.
  Adresez multumiri celor ce au depus efortul de a aduna aceste materiale si a le pune aici

  Răspunde
 3. Nicu

  Citesc în aceste zile “Întoarcerea la Hristos’ și deși nu sunt gata, pot spune că și ceea ce-a am citit din carte până acum încă reverberează în gândurile și mintea mea…

  Răspunde

Trimite un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mai multe extrase duhovnicești

Interviuri

Calendar comemorativ

Bucurați-vă, Sfinților Mărturisitori, care în temniță Golgota neamului românesc ați suit!

Versuri vii

Distribuie

Abonare newsletter