Câteva cuvinte despre site

Gândul de crea un site despre sfinții mucenici și mărturisitori care au pătimit în perioada comunistă a venit într-o zi a anului 2022. După consultări și binecuvântări de la oameni înduhovniciți, am pornit cu crearea acestui site.

Ne rugăm ca nimic din voia noastră nu fie, ci fie doar voia sfinților, sfinți “fără cruce și nume” care mult au pătimit pentru noi toți. “Să zugrăvim în inimile noastre icoanele” lor. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să sădească “jertfa lor ca o sămânță pe pământul inimilor noastre” și să ne putem bucura de cinstirea lor în Biserica Lui Hristos după cum li se cuvine.

Un gând foarte puternic a fost centralizăm anumite informații disponibile pe alte siteuri și în diferite cărți de literatură despre perioada comunistă. Un alt gând este Maica Domnului a fost alaturi de cei care au pătimit în prigoana comunistă. Icoana din secțiunea erou a paginii principale nu este o întâmplare, ci a fost o mijlocire deosebită.

Mulțumim din suflet tuturor celor care ne ajută și care ne-au ajutat. Sunt mai multe siteuri asemănătoare, cu foarte multe informații: fericițiceiprigoniți, mărturisitorii, Atitudini, diferite bloguri. Le mulțumim și pe această cale. Munca lor este titanică așa cum spunea un părinte înduhovnicit.

Site-ul nu este încă gata – nucleul există, mai multe informații urmând a fi adăugate. Lucrăm în limita timpului disponibil.

Site-ul include printre altele:

 • o hartă cu locuri unde au pătimit mărturisitorii prigoanei comuniste (închisori, lagăre de muncă, colonii), mănăstiri și biserici unde sunt cinstiți sau unde sunt sfinte moaște, muzee, memoriale, cimitire unde sunt îngropați unii mărturisitori, case memoriale și altele;
 • o pagină cu extrase duhovnicești. Am pornit cu 10 extrase – acestea sunt din cărțile de literatură specifică și conțin învățături, exemple, întâmplări minunate, dar și pasaje care sporesc dragostea și smerenia;
 • Sunt și câteva interviuri – pentru început un interviu cu Părintele Stareț Gavriil Vărvăruc de la Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci de la Aiud, împărțit în 3 părți. Vor urma și altele;
 • citate ale unor mărturisitori;
 • o pagină cu acatiste și rugăciuni;
 • titlul si scurtă descriere a diferitor cărți de mare folos duhovnicesc;
 • diferite siteuri cu informații deosebite, de folos duhovnicesc;
 • versuri afișate aleatoriu ale diferitor poeți;
 • link spre canalul de Youtube unde este un buchet de filme și înregistrări;
 • va urma și o pagină dedicată mărturisitorilor si mărturisitoarelor cu informații centralizate;
 • pagină de contact unde puteți trimite orice părere, idee, mărturie sau semnala un defect tehnic al site-ului.

Site-ul a fost lansat pe 25 Martie 2024, în ziua Praznicului Buneivestiri. Gândul ne îndeamnă dedicăm câteva pagini speciale și tuturor celor care s-au jertfit pentru credința noastră ortodoxă și pentru neam, pe toate câmpurile de luptă, pentru toți erorii țării, îi cinstim și ne rugăm pentru ei.

Un gând este să nu denigrăm pe nimeni, nici chiar pe torționari, ci să ne rugăm și pentru ei, pentru toți.

Nădăjduim în mila Domnului, în mijlocirea Preacuratei Maicii Sale și a tuturor sfinților mucenici și mărturisitori care au pătimit in perioada comunistă.

Doamne ajută!