Cărțimemorialistică de detenție

Memorialistica de detenție este foarte bogată, fiind foarte multe cărți scrise. Am enumerat mai jos câteva din cele mai cunoscute.

Întoarcerea la Hristos. Document pentru o lume nouă – Ioan Ianolide (1919-1986).

Este poate cea mai bună carte de literatură de detenție scrisă de un fost deținut politic despre experiență din timpul comunismului. Este scrisă în duh mărturisitor, un veritabil testament al noilor martiri și mărturisitori. Conține și importante pagini de istorie. Este o carte de recitit. Ioan Ianolide a pătimit 23 de ani în temnițele comuniste între 1941si 1964.

Sfântul Închisorilor – carte editată de monahul Moise Iorgovan

Cartea evoca întâmplări despre obștea de la Aiud și despre grupul și atmosfera de rugăciune de la Târgu-Ocna. E o carte dedicată în mare parte lui Valeriu Gafencu, cel numit și Sfântul Închisorilor.

 

Crucea reeducării. O istorie a reeducărilor în temnițele comuniste din România (1948-1964) – Constantin I. Stan.

Este o carte de sinteză, scrisă cu multă acribie și cuceritoare cursivitate, o carte bazată cu precădere pe memorialistica de detenție, ceea ce îi conferă puterea de a trasmite emoția participanților la evenimente și de a te face coparticipant la istoria dramatică prin care au trecut.

 

Sfinții închisorilor

Cartea cuprinde peste 30 de portrete ale unora dintre cele mai marcante personalități ale temnițelor comuniste și iluștri martiri ai Bisericii Ortodoxe care, prin pilda vieșii lor, ne-au învățat un lucru elocvent: Prin credință nezdruncinață, orice iad poate fi biruit. Prin Hristos martirii neamului românesc au biruit iadul comunist.

 

Imn pentru crucea purtata – Virgil Maxim

Cartea este împărțită în două volume. Primul volum cuprinde evenimente și procese sufletești trăite în actul devenirii spirituale în scoală legionară a fraților de cruce, de la vârstă de 14-15 ani până la majorat, la 20 de ani, alături de încercările și frământările de viațăca acte de pedagogie divină, pentru a lămuri în ființă metalul nobil de zgura păcatului – ce pregătesc autorul pentru o bătălie hotărâtoare.

Aiudule… Aiudule… – Dragoș Ursu și Ioana Ursu.

Este o carte cu interviuri date de 5 foști deținuți politici care și-au petrecut mare parte din detenție în temnița de la Aiud. Vasile Turtureanu, Virgil Totoescu, Octavian Gherman, Nicolae Itul şi Ilie Tudor vă vor familiariza cu viața spirituală din temuta închisoare, pentru că acesta este nucleul cărții.

Viața părintelui Gheorghe Calciu după mărturiile sale și ale altora.

O carte cuprinzătoare despre efigia unui Apostol în comunism. Alcătuită ca o împletire armonioasă de interviuri, pagini de memorialistică, sinteză și mărturii ale ucenicilor.

 

Mărturisiri din mlaștina disperării – Dumitru Bordeianu.

Alcătuită ca un adevărat tratat de demonologie, cartea aceasta este fundamentală pentru a înțelege ce a însemnat reeducarea de la Pitești, cu continuarea de la Gherla.

 

Reeducarea de la Aiud – Demostene Andronescu.

Deși este o carte de memorii, prin structura informației, multitudinea detaliilor, precum și prin abordarea echilibrată se dovedește a fi o fină radiografie a fenomenului reeducării din ultima etapă a închisorilor politice oficiale de pe întinsul României comunizate. Cartea conține în a doua parte și poeziile de detenție ale unuia dintre cunoscuții poeți din temnițele comuniste.

 

Drumul crucii. Amintiri de pe front și din gulaguri – Aurel State.

Autorul, este un alt erou și mărturisitor care a căzut prizonier în Gulagul sovietic, și care relatează drama soldaților români din lupta armată anti-comunistă. 

Raza din catacombă – Preot Liviu Brânzaș

Oranki – amintiri din captivitate  – Părintele Dimitrie Bejan

Urlă haita – Nicolae Purcărea

Deținutul profet – Ioan Ianolide

 

Cărțile pot fi cumpărate de pe diferite siteuri (nu pot fi găsite pe un singur site toate cărțile):

Dan Tudorache de la Fericiticeiprigoniti face referire și spre o bibliografie foarte bogată.
Sursa:
https://atitudini.com/magazin/sfintii-inchisorilor/