Site-uri recomandate
Sunt multe site-uri care evocă dragostea, jertfa și mărturisirea de credință ale celor care au mărturisit și mucenicit în timpul celor trei regimuri: carlist, antonescian și comunist. Unele din ele sunt dedicate exclusiv acestei teme, altele conțîn multiple articole duhovnicești inclusiv pe această temă. Sunt și pagini de internet sau de blog dedicate diferitor mărturisitori și mărturisitoare, sau diferitor locuri unde jertfa a fost mare și flacăra memoriei lor este ținută aprinsă. Mulțumim tuturor celor care se ostenesc și în mediul online spre slava sfinților mucenici și mărturisitori.
Cum spunea un părinte induhovnicit, este o lucrare titanică. Este ca o enciclopedie a tot ceea ce e legat de temnițele comuniste, de memorialistica temnițelor comuniste, din perspectiva duhovnicească și istorică. Site-ul are și o versiune în limba engleză.
Site menținut cu multă dragoste și nevoință de către maicile de la Sfânta Mănăstire Paltin Petru-Vodă. Maicile publică lunar și revista cu același nume. Lucrarea lor este cu binecuvântarea Sfântului Părinte Justin Pârvu.
Acest site își propune să promoveze învățături duhovnicești și mărturii creștine, în conformitate cu predania Sfinților Părinți ai Bisericii Ortodoxe, spre slava lui Dumnezeu și întărirea noastră sufletească.
O parte din materialele de pe acest site sunt preluate din Revista Atitudini, publicație a mănăstirii Paltin Petru-Vodă, în colaborare cu Fundația Justin Pârvu.
Revista Atitudini a fost întemeiată în anul 2008 de vrednicul de pomenire, Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, un renumit duhovnic și mărturisitor al credinței, care a pătimit 16 ani în temnițele comuniste. Iubitor de adevăr și de neamul românesc, Părintele îndemna la propovăduirea și mărturisirea valorilor creștine și naționale, într-o lume ce are nevoie de repere duhovnicești, mai mult ca oricând.
Un alt site cu un conținut foarte bogat în ce privește mărturisirea și jertfa din temnițele comuniste.
Este site-ul Sfintei Mănăstiri Înălțarea Sfintei Cruci de la Aiud, înălțată pe Râpa Robilor, loc sfințit cu sânge al mucenicilor și mărturisitorilor.
La Pitești s-a reușit din fericire crearea unui ansamblu memorial foarte bine documentat, spre păstrarea vie a celor ce au suferit atât de mult și s-au jertfit și pentru noi. În 2023, după trei ani de eforturi, Fundația Memorialul Închisoarea Pitești a reușit să determine autoritățile să claseze întregul complex al fostei închisori drept monument istoric de importanță națională, pentru a fi protejat de orice încercări de demolare. Piteștiul a fost alături de Gherla, principalul penitenciar unde s-a încercat reeducarea.
Site-ul Memorialului Gherla, construit în cinstea celor ce au suferit la Gherla în perioada de detenție politică. În acest sens a fost constituită Asociația Memorialul Gherla și s-a înființat totodată Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici, care să cuprindă Ansamblul Memorial.
Memorialul de la Sighet are ca scop reconstituirea şi păstrarea memoriei unor popoare, în particular a celui român, cărora timp de jumătate de secol li s-a indus în conştiinţă o istorie falsă. A fost gândit şi iniţiat încă din 1992 de către preşedinta de la acea dată a Alianţei Civice, Ana Blandiana, şi realizat în următorul deceniu împreună cu Romulus Rusan şi o prestigioasă echipă de istorici, arhitecţi, constructori şi designeri. În ianuarie 1993, Ana Blandiana a predat proiectul Memorialului la Consiliul Europei. După ce două delegaţii de experţi au vizitat Sighetul, Consiliul Europei a întocmit, în 1995, un studiu-raport şi a luat Memorialul sub egida sa. În 1998 Consiliul Europei aşază Memorialul de la Sighet printre principalele locuri de păstrare a memoriei continentului, alături de Memorialul de la Auschwitz şi Memorialul Păcii din Normandia.
Nu exista încă un site dedicat a ceea ce a însemnat Târgu Ocna în perioada comunistă, dar există această pagina cu câteva informații.
Este site-ul dedicat Închisorii Tăcerii, așa cum este cunoscută închisoarea de la Ramnicu Sărat. Nu se poate vizita din motive de siguranță, fiind într-un stadiu avansat de degradare.
Un site dedicat Sfântului Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu, recent canonizat de către Patriarhia Română.
Din dorința de a ridica în sfeșnic opera poetică a unei inimi ce s-a aplecat asupra ogorului lui Dumnezeu și a înmulțit talantul dăruit de El, în ciuda unui handicap fizic și a vremurilor nedrepte, care au promovat, adesea, mediocritatea și l-au negat chiar pe Dumnezeu, s-a născut inițiativa de a construi acest site din partea Mănăstirii în care a trăit și s-a format maica Teodosia – Zorica Lațcu, alăturându-ne celor ce s-au străduit, până acum, să o facă cunoscută pe maica trăitoare la Vladimirești.
Un site dedicat iubitului și iubitorului Sfânt Părinte Gheorghe Calciu Dumitreasa, înmormântat la Sfânta Mănăstire Petru-Vodă, acolo unde este și o parte din sfintele sale moaște.
De asemenea un proiect al Asociației Ortodoxia Tinerilor, spre slava mărturisitorului Ioan Ianolide, ale cărui sfinte moaște se află la Mănăstirea Paltin Petru-Vodă, după deshumarea lor în data de 25 Mai 2024.
Un proiect al Asociației Ortodoxia Tinerilor, în cinstea vrednicului de pomenire și mărturisitor Părinte Ioan Iovan.
Este postat în fiecare zi un material duhovnicesc spre folos duhovnicesc. Îndeamnă la explorarea duhului sfinților părinți, fiind în comuniune cu o chilie athonită.
Părintele Stareț Pimen și Părintele Theologos oferă cu multă dragoste învățături duhovnicești și împărtășesc multe experiențe cu folos. Sunt de asemenea podcasturi și articole legate de sfinții mucenici și mărturisitori din temnițele comuniste.
Site-ul Patriarhiei Române, cu foarte multe articole și informații la zi atât despre cele mai noi evenimente din viața Bisericii cât și despre sfinții mucenici și mărturisitori din temnițele comuniste.
Portalul este un proiect al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei – Arhiepiscopia Iaşilor, dezvoltat şi administrat de Doxologia Media, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Sunt multe articole despre sfinții canonizați în anul 2025 și despre mărturisitorii din temnițele comuniste.
Este ca o enciclopedie cu foarte multe articole duhovnicești, multe din ele fiind despre mărturisitorii și mărturisitoarele care mult au pătimit în temnițele comuniste.
Este siteul Mănăstirii Petru-Vodă, obște de călugări, înființată de Sfântul Părinte Justin Pârvu.
Site-ul Sfintei Mănăstiri Diaconești, unde maicile se nevoiesc foarte mult și pentru aducerea la lumină a lucrării de iubire și de jertfă a sfinților mucenici și mărturisitori.
Este siteul Mănăstirii Paltin Petru-Vodă, obște de maici, înființată de Sfântul Părinte Justin Pârvu.
Puteți lăsa dacă doriți, în câmpul de Comentarii, sugestii pentru alte site-uri. Mulțumim frumos!
0 Comments