Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction Munteanu
8 Martie

16 Mai 1898, com. Cristian, jud. Brașov
preot, profesor
2 ani și 5 luni la Cluj, Gherla și Aiud
8 Martie 1961 – Aiud, Râpa Robilor
Biografia Sfântului Liviu Galaction
Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction s-a născut în 16 Mai 1898, într-o familie de învățători din Cristian, județul Brașov, și s-a format ca teolog la Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov și la Institutul Teologic-Pedagogic din Sibiu (1917-1920). A devenit doctor în Teologie al Universității din Cernăuți.
În 17 februarie 1927, a fost hirotonit preot de către Episcopul Nicolae Ivan.
În perioada 1924-1952 a fost profesor la catedra de Studiul biblic al Noului Testament din cadrul Academiei Teologice Ortodoxe din Cluj, respectiv a Institutului Teologic din Cluj, suplinind o perioadă şi catedra de Studiul biblic al Vechiului Testament. Între anii 1926-1928 a îndeplinit sarcina de duhovnic. Pe plan administrativ, Pr. Prof. Dr. Liviu Galaction Munteanu a ocupat funcțiile de decan (1937-1943) şi rector (1946-1952).
În timpul ocupației horthyste, a rămas în Cluj, asigurând împreună cu episcopul Nicolae Colan un nucleu de rezistență românească și ortodoxă. Cu toate împotrivirile autorităților comuniste de după 1948, episcopul Nicolae Colan l-a menținut pe Sfântul Liviu Galaction la conducerea noului institut teologic, până la desființarea din 1952. Încercările sale de a-i forma pe studenții teologi pentru a putea răspunde la greutățile impuse de autoritățile statului au atras atenția organelor de Securitate care îl urmăreau permanent, arestându-l în 1952 și supunându-l la presiuni pentru a-și înceta activitatea.
Între anii 1952 (de la desființarea Institutului Teologic Clujean) şi 1958 a fost preot paroh la Biserica Sfinții Trei Ierarhi din Bistrița, ulterior revenind la Cluj în calitate de vicar eparhial. În 1958, a fost numit vicar administrativ de către Episcopul Teofil Herineanu, care avea un proiect de relansare a catehizării în Eparhia Clujului. Deoarece în anul 1958 a elaborat, împreună cu părintele loan Bunea, o programă analitică pentru catehizarea tinerilor şi adulților, Pr. Prof. Dr. Liviu Galaction Munteanu a fost arestat de autoritățile comuniste. În urma procesului care i-a fost intentat, a fost condamnat la 21 Octombrie 1959, în primă instanţă la 17 ani de închisoare pentru “uneltire contra ordinii sociale” (în urma recursului, pedeapsa i-a fost schimbată în 8 ani de detenție).
A fost închis în penitenciarele Gherla și apoi Aiud. A murit în 8 martie 1961, la Aiud, ca urmare a tratamentului inuman la care a fost supus de regimul comunist.
Certificatul de deces descrie pe larg chinurile prin care a trecut părintele înainte de moarte: a fost internat pe 18 ianuarie 1961 „cu tulburări de vorbire, disfazie motorie, cu pareza membrelor inferioare, temperatură generală alterată, […] septicopioemie cu abcese multiple […], cu dureri foarte accentuate. […] Starea generală se înrăutățește progresiv, prezintă pierderea cunoștinței, incontinență sfincteriană, escarele progresează în toate regiunile. Temperatura se menține la valori ridicate […], bolnavul nu poate ingera nici lichidele, prezintă ulcerații […] la nivelul limbii și a cavității bucale. Starea generală se alterează și mai mult, întră în comă și decedează după trei zile”. Era 8 martie 1961, ziua în care părintele Liviu Galaction Munteanu, condamnat pentru că încercase să-i educe pe copii în credința creștină, a trecut la cele veșnice.
Ca o reparație morală și istorică a nedreptății la care el și părintele Ioan Bunea au fost supuși, notăm aici casarea condamnării și achitarea lor deplină de către Curtea Supremă de Justiție a României, prin decizia 2620 din 27 noiembrie 1996, ca urmare a recursului în anulare și a memoriilor depuse de copiii părintelui Liviu Galaction Munteanu.
În luna iulie a anului 2024, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea, în anul 2025, a Părintelui Profesor, Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj, urmând să aibă ziua de cinstire în 8 martie.
Surse: Doxologia, Podul
Mărturisitorule al Ortodoxiei, povățuitorule al tinerilor și lauda dascălilor, Părinte Liviu Galaction, cu învățăturile tale pe toți i-ai luminat; sprijinitorul celor din necazuri și pătimitorule pentru dreapta credință roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.
Galerie video
Lucruri mai puțin știute
- Sfântul Liviu Galaction Munteanu a fost înmormântat la Aiud, la Râpa Robilor, pe ascuns, într-o groapă comună așa acum se obișnuia; locul nu este cunoscut, încă. Nădăjduim.
- A fost umilit în multe rânduri. A fost purtat în zeghe prin oraș deși sentința nu fuseses pronunțată, un lucru neobișnuit.
- Era un teolog erudit, poliglot, bun cunoscător al limbilor greacă, latină, ebraică, germană, franceză, maghiară.
- A alcătuit un amplu program de cateheză adresat copiilor, tinerilor și viitorilor preoți, pentru “următoarea generație de mărturisitori” așa cum frumos spunea un părinte.
- A fost unul din cei mai torturați preoți aflați în temnița Aiudului, suferind foarte mult.
- A dorit să facă un proiect – o enciclopedie a spiritului creștin, dar din păcate nu s-a mai putut materializa.
- A contribuit în timpul „prigoanei hortyste” la înscrierea la Academia Teologică a 3 tineri evrei și în acest fel la trecerea lor peste graniță, până la Sibiu, scăpându-i de la deportare și de la o moarte aproape sigură.
- Radio Renașterea i-a dedicat 5 emisiuni.
- Predicile Sfântului Liviu Galaction sunt publicate de către Radio Renașterea pe site-ul oficial.
- Proclamarea festivă a canonizării Sfântului Liviu Galaction Munteanu are loc pe 25 Martie 2025, de marea sărbătoare a Bunei Vestiri, la Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca.
- O stradă din Cluj-Napoca îi poartă numele, în memoria sa.
- Iubea foarte mult natura
Articole despre Sfântul Liviu Galaction
Pr. Liviu Galaction Munteanu – dedicat mărturisitor al lui Hristos
SFÂNTUL PREOT MUCENIC LIVIU-GALACTION DE LA CLUJ (8 martie)
Câteva rânduri despre tatăl meu, preotul Liviu Galaction Munteanu
Părintele Liviu Galaction Munteanu – Mărturisitor în temnițele comuniste
Patimile după Aiud. Martirica moarte a preotului Liviu Galaction Munteanu, la 8 martie 1961
Parintele Liviu Galaction Munteanu
Sf. Liviu-Galaction – Predicile