Romulus Dianu (inițial opozant) despre grupul de trăitori de la Aiud
12 Feb, 2024
Romulus Dianu (inițial opozant) despre grupul de trăitori de la Aiud

Mulți care în libertate nu au văzut în legionari decât nişte aventurieri, îşi vor schimba părerea venind în contact cu trăitorii de la Aiud. Aşa s-a întâmplat cu Romulus Dianu, subdirector al ziarului Curentul, care a publicat articole pline de venin la adresa legionarilor. În mină la Baia Sprie va recunoaşte față de Nicolae Goga: ,,(…) să ştiţi că ideea greşită pe care am avut-o despre mişcarea din care faceți parte s-a schimbat radical în cugetul meu. Şi aceasta în urma întâlnirii la Aiud cu arestații din 1941, Gafencu, lanolide, Maxim şi tot grupul lor. Nu mi-am putut închipui că în neamul românesc pot exista valori de o asemenea înălțime morală”.

În rândul deținuților închişi la Aiud după 1941 erau diferite orientări privind înțelegerea legionarismului. Linia grupului bădiei Trifan, deşi treptat apreciată de cei mai mulți, a stârnit la început destule adversități. Nevoitorii aceştia îşi concentrau toată atenția asupra adâncirii spirituale şi a prefacerii sufleteşti, după învățătura Sfinților Părinți, latura duhovnicească fiind singura pe care puneau preț. Pentru aceasta vor fi socotiți trădători ai liniei legionare de către cei ce se situau pe o poziție combativă, afişând o mare intransigenţă şi demnitate. Atitudinea bătăioasă a acestora era sprijinită mai mult pe tăria morală şi forţele proprii decât pe harul lui Dumnezeu atras prin pocăință. Aceasta îi va face să se cheltuiască inutil, lăsându-se antrenați de provocările administrației închisorii, ajungând fie la căderi, fie la o schimbare de orientare.

În schimb, cei din jurul bădiei Trifan, urmând fără ostentație calea lor de adâncire duhovnicească, vor evita cu dreaptă măsură tot ce i-ar putea abate de la aceasta, îmbrăcând fermitatea mărturisirii în haina smereniei. ,,Trăsătura caracteristică a acestor trăitori era smerenia” – spune Virgil Maxim.

Sursa Sfântul Închisorilor – Monahul Moise, pagina 50-52, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2007

 

0 Comments

Trimite un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mai multe extrase duhovnicești

Interviuri

Calendar comemorativ

Bucurați-vă, Sfinților Mărturisitori, care în temniță Golgota neamului românesc ați suit!

Versuri vii

Distribuie

Abonare newsletter