
Părintele Mihail Lungeanu – comemorare cu ocazia împlinirii a 12 ani de la trecerea la Domnul
Luni, 2 Septembrie se împlinesc 12 ani de la trecerea la Domnul a iubitului și iubitorului părinte Mihail Lungeanu, cel care a mult pătimit în închisorile comuniste. Cu această ocazie, părintele Mihai Iulian Necula de la Biserica Buna Vestire din Iași organizează un...


Părintele Mihail Lungeanu – comemorare cu ocazia împlinirii a 12 ani de la trecerea la Domnul
Luni, 2 Septembrie se împlinesc 12 ani de la trecerea la Domnul a iubitului și iubitorului părinte Mihail Lungeanu, cel care a mult pătimit în închisorile comuniste. Cu această ocazie, părintele Mihai Iulian Necula de la Biserica Buna Vestire din Iași organizează un...
Extrase duhovnicești
Visul Părintelui Ioan Negruțiu
Fiind eliberat din lagărul de la Canal, cu un an înainte de expirarea pedepsei, în 1957, părintele nu înţelegea de ce. A două zi urma să plece. Noaptea s-a închinat şi s-a culcat. În somn a avut un vis. Urca cu mare greutate Golgota. Obosit, plin de sudoare, târându-se pe…
Morţi înviaţi
Cel cu care s-a săvârşit minunea următoare m-a rugat să nu fac cunoscut numele lui, deci nu voi satisface curiozitatea cititorului. Dacă Dumnezeu va voi, va face El Însuşi cunoscut numele acestuia. Peste noapte sau în cursul zilei se întâmpla să moară unul, doi, trei sau chiar mai mulţi deţinuţi…
Agatanghel sau Sfârşitul omului
Agatanghel sau Sfârşitul omului. Proorocie pentru şapte sute de ani despre politiceştile treburi din Europa, aşa se numea cartea care circula în anii aceia în închisoarea Aiud. Eram tot cu Anghel Papacioc în celulă când ne-a parvenit şi nouă. Domnul Trifan o citise şi i-o aducea lui Anghel. Această proorocie…
Legământul dintre Valeriu Gafencu, Gheorghe Jimboiu și Ioan Ianolide
Cu fiecare zi ce trecea Valeriu se apropia de moarte. În ultimele luni de viaţă a fost vioi, bucuros, a scris poezii şi ne-a vorbit cu însufleţire. Se sedimentaseră în el toate ideile din trecut şi formaseră o viziune închegată despre Biserică, lume şi viaţă. În ziua de prăznuire a…
Rugăciunea pentru vrăjmaşi a mărturisitorilor din temnița de la Aiud
În cartea Întoarcerea la Hristos a Sfântului Mărturisitor Ioan Ianolide este o frumoasă rugăciune pentru vrăjmași, redată mai jos. \"Doamne, Iisuse Hrisoase, Tu care ai pătimit pentru întreg neamul omenesc şi pe toţi cei ce s-au căit pentru păcatele lor i-ai iertat, fă ca nici unul din cei ce ne…
Cuvinte vii
Interviuri
Memorialul Gherla (partea III): Fișele matricole, exponenții Gherlei, cimitirul
Continuare din partea a II-a De câteva luni bune de zile am luat un interviu biografic mare, unui deținut politic - îl păstrăm în arhiva noastră - domnul Grigore Pepene. Are 97 de ani, locuiește în Cluj, e încă în putere și ne-a povestit foarte multe lucruri super, super…
Memorialul Gherla (partea II): Reeducarea, mărturii, muzeul memorialului
Întrebare: La Gherla a continuat reeducarea până în 1964, până când a fost dat decretul? Domnul Rareș Câmpean: Aici, la Gherla, reeducarea s-a continuat 2 ani de zile, pe la începutul lui 54. Prin cei care se eliberează din penitenciar, se află în țară, dar tacit, foarte tacit. Zic așa, pentru…
Memorialul Gherla (partea I): Istorie, istoria Memorialului Gherla, Gherla – un al doilea Pitești
În Aprilie 2023, Domnul Rareș Câmpean a împărtășit cu multă dragoste și bucurie informații foarte interesante despre memorialul Gherla, despre ce s-a întâmplat la penitenciarul Gherla, oferind și informații istorice. A povestit cu mult drag, captivant chiar, absorbind cu mult interes cele împărtășite. Aceasta este prima parte din…
Interviu cu Părintele Stareț Gavriil Vărvăruc de la Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci din Aiud (partea III): Sfântul Părinte Justin, Sfântul Constantin Rodas, misiunea neamului românesc, sprijin către Mănăstire, binecuvântarea Sfântului Daniil Sandu Tudor
Întrebare: Sunt multe cărți, reportaje, articole și mărturii, dar totuși se pare că sfinții noștri sunt într-un fel de con de umbră. Întrebarea este: cum să-i cinstim? Părintele Stareț Gavriil: Conul acesta de umbră are două aspecte. Unul ce ține de societate, adică din punct de vedere al învățământului, unde…
Interviu cu Părintele Stareț Gavriil Vărvăruc de la Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci din Aiud (partea II): Sfânta Liturghie, Osuarul, urmarea exemplului mărturisitorilor, comunismul astăzi
Întrebare: Am citit că se ține în fiecare un simpozion de martirologie. Părintele Stareț Gavriil: Exact, care anul acesta a ajuns la ediția a IX-a. Întrebare: Se poate participa și online? Părintele Stareț Gavriil: Da, da, anul acesta (anul interviului 2023) și anul trecut și acum doi an datorită…
Interviu cu Părintele Stareț Gavriil Vărvăruc de la Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci din Aiud (partea I): despre Râpa Robilor, ansamblul monahal și proorocia catedralei de la Aiud
Într-o frumoasă zi de Aprilie a anului 2023, am avut bucuria de a adresa câteva întrebări Părintelui Stareț Gavriil Vărvăruc, de la Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci din Aiud, situată în imediata apropiere a Bisericii Monument - Osuarul Calvarul Aiudului, la Râpa Robilor. După Sfânta Liturghie care este săvârșită zilnic, începând…
Versurii vii
Ca bobul din spic Te-ai copt, Cuvântule,
în holda neamului…
şi aşteptăm,
doar Ziua hotărâtă plinirilor,
Plinirii-n veşnicie…
(Virgil Maxim - Jertfă *versuri)
Azi noapte Iisus mi-a intrat în celulă.
O, ce trist şi ce-nalt părea Crist!
Luna venea după El, în celulă
Şi-L făcea mai înalt şi mai trist.
(Radu Gyr - Iisus in celula *strofa 1)
Ne-ndemni pe cei ce-n viaţă am rămas:
Luptaţi uniţi şi în acelaşi pas,
Zidiţi lui Dumnezeu altare sfinte,
Păşiţi pe Calea Vieţii înainte!
(Valeriu Gafencu - Imn închinat celor căzuţi *strofa 3)
Pământule rodnic, pământule sfânt,
Tu care mi-eşti leagăn, cămin şi mormânt,
Ridică spre focul aceleaşi stele
Credinţele tale, credinţele mele.
(Nichifor Crainic - Cântecul pământului *strofa 1)
Trec primăveri cu flori la subsuoară,
în struguri mustul toamnelor și-l suie,
se cern zăpezi a nu știu câta oară,
noi tot aici, noi tot bătuți în cuie.
(Andrei Ciurunga - Noi tot aici *strofa 1)
Târâş, pe brânci, cu sufletul la gură,
Urc muntele cu-nchipuite creste;
Din tot ce-am fost mai sânt o picătură...
Mai este, Doamne, până-n pisc, mai este?!
(Demostene Andronescu - Îndoială (lui Vasile Voiculescu) *strofa 5)
Memorialistica de detenție


Sfântul Închisorilor
Autor – Monahul Moise Iorgovan

Viața Părintelui Gheorghe Calciu
Autor – Mănăstirea Diaconeşti

Întoarcerea la Hristos
Autor – Ioan Ianolide

Imn pentru crucea purtată
Autor – Virgil Maxim

Crucea reeducării
Autor – Constantin I. Stan

Aiudule, Aiudule
Autori – Dragoș și Ioana Ursu

Mărturisiri din mlaștina disperării
Autor – Dumitru Bordeianu

Sfinții închisorilor
Autor – Mănăstirea Paltin Petru-Vodă
Site-uri recomandate
Calendar comemorativ
Bucurați-vă, Sfinților Mărturisitori, care în temniță Golgota neamului românesc ați suit!
Versuri vii